Su Tasarrufu İçin

musluk

Sayın Üyeler
Yerleşkemizde üyelerimize kullanım suyu olarak dağıtımını yaptığımız su ile ilgili tasarruf önerilerimiz.-Evdeki su sarfiyatının yüzde 70'inin tuvalet ve banyoda gerçekleştiğini unutmayın.-Damlatan musluklarınızı tamir ettirin. Yılda ortalama 6 ton suyun boşa akmasını önleyin.-Musluklarınızın altında bulunan vanaları bir miktar kısın veya musluk başlıklarınıza perlatör takın. Akan suda yüzde 50 tasarruf sağlayın.

  1. Sızdıran bir tuvalet rezervuarının günde 700 litreye kadar su sarfiyatına sebep olabileceğini unutmayın.
  2. Mümkünse tuvalet rezervuarlarınızı daha küçük hacimlilerle değiştirin.
  3. Banyoda geçirdiğiniz süreyi 1 dakika kısaltın. Yılda ortalama 16 ton suyu kurtarın.
  4. Duş esnasında sabun kullanırken suyu açık bırakmayın.
  5. El, yüz yıkarken ya da tıraş olurken musluğu açık bırakmayın. Musluk açık bir şekilde elinizi yıkarsanız suyun 75'ini boşa harcadığınızı unutmayın.
  6. Çamaşır ve bulaşık makinelerini tam doldurmadan çalıştırmayın.
  7. Bulaşıklarınızı elde değil makinede yıkayın. Her yıkamada 110 litre suyun boşa harcanmasına engel olun.
  8. Çamaşırlarınızı elde değil makinede yıkayın. Yılda ortalama 9 ton su tasarrufu sağlayın.
  9. Sebze ve meyveleri akan suda değil bir kap içerisinde yıkayın.
  10. Ev tipi arıtma cihazları ürettikleri suyun bir kaç katını harcar. Eğer arıtma kullanıyorsanız çıkış suyunu biriktirerek temizlikte kullanın.
  11. Sulama yapıyorsanız bunu sabah ya da akşam saatlerinde gerçekleştirin. Buharlaşma kaynaklı kayıpları önleyin. Tarımsal kuraklığa karşı en güçlü yöntemin, damla sulama uygulaması olduğunu unutmayın. Çim ekmeyin. Ruhsatlı veya kaçak havuz yaptırmayın. Su sayaçlarınızı belli aralıklarla kontrol edin. Bozuk su saatinizi yönetime bilgi vererek değiştirin.
  12. Arabalarınızı akan su ile değil kova ve fırça yardımı ile yıkayın.
  13. Halıları yıkamak yerine mümkünse silmeyi tercih edin.
  14. Sokakta gördüğünüz su kaçaklarını yönetime bildirin.
  15. Tükettiğimiz her bir malzemenin üretiminde su kullanıldığını unutmayın. İsraf edilen her şeyin su kaybına neden olduğunu hatırlayın. Mümkünse yağmur suyunu toplayıp kullanmaya çalışın.
  16. Tasarruf amacıyla yaptığınız her şeyi alışkanlık haline getirin. Böylece hayat boyu tasarruf edin.
  17. Sayın üyeler tabiki bu önerdiğimiz su tasarruf önerileri ülkemiz ve bimeykomuz için kuraklığa karşı tam çözüm değildir. Özellikle bimeyko için şebeke suyu gelmiş olsa bile ülkemizdeki iklim değişiklikleri ve kuraklık devam ettiği sürece tasarruf daha da önemli hale gelmektedir. Alışkanlık her dönem için geçerlidir. Su hayattır bilinciyle tasarrufa önem verelim .
Hazırlayan : Ali Cengiz Kurt